La reforma de las plazas de Sta. Maria y dels Herois, realizada en Puigcerdá el año 2009, premiada en la Bienal de Miami de arquitectura (Regió7 14/01/2010)

La nova plaça del Campanar guanya la Biennal de Miami

El despatx d’arquitectura de Josep Gascón, de Terrassa, ha guanyat la Biennal de Miami d’arquitectura

La renovació urbanística de Puigcerdà comença a recollir fruits més enllà del que ja representa cada cap de setmana l’aprovació dels visitants. El despatx d’arquitectura de Josep Gascón, de Terrassa, ha guanyat la Biennal de Miami d’arquitectura, un certamen amb molt prestigi en el sector, per la reforma de les places de Santa Maria i dels Herois, coneguda genèricament com del Campanar.

La renovació ha guanyat la medalla d’or de la categoria de Paisatge Públic, i ha quedat al davant de l’OAK Plaza de Miami, que va guanyar la medalla de plata, i del Farm Park de Nova York. La notícia ha estat molt ben rebuda no tan sols pel mateix arquitecte sinó que també per l’Ajuntament de Puigcerdà, que ha vist en el guardó un premi a un projecte que des de l’inici va néixer amb dificultats.

Josep Gascón ha explicat que el jurat de la Biennal de Miami ha valorat la «concepció espacial, el grau d’intervenció i el fet que hem guanyat per als ciutadans un espai que era dels vehicles i que ara, en canvi, pot acollir activitats festives i de tot tipus». Gascón ha detallat que quan va dissenyar la nova plaça -que ha unificat en un sol espai les de Santa Maria i dels Herois- va tenir en compte de manera especial el seu contorn. Així, les façanes de les cases queden ara al descobert com el decorat d’un escenari de passeig. L’arquitecte ha considerat que l’espai tenia tan potencial que «amb una actuació mínima es podia aconseguir un resultat excel·lent». Gascón ha remarcat que «el contorn de les cases és ara preciós amb la torre del campanar al mig presidint tot l’espai, que, a més, s’ha convertit en el més important de Puigcerdà».

Origen: Regió 7